Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Νηστίσιμα τρουφάκια με χαλβά


Τώρα που πέρασε και η Καθαρή Δευτέρα, απολαύσαμε τους Σαρακοστιανούς μεζέδες, πετάξαμε τον χαρταετό μας και προχωράμε ακάθεκτοι για το Πάσχα, δεν είναι λίγοι αυτοι που έχουν ξεκινήσει τη νηστεία της Σαρακοστής. 

'Όταν, πριν από περίπου 10 χρόνια, είχα πάει χαλαρά σινεμά με μια φίλη μου στον Πειραιά, μια Κυριακή βράδυ, δεν περιμένα ότι η ταινία που θα έβλεπα θα με επηρρέαζε τόσο πολύ που το ίδιο βράδυ θα έπαιρνα την απόφαση να νηστέψω! 
Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύω οπότε δεν το πολυσκέφτηκα. Απλά επιστρέφοντας από το σινεμά φρόντισα να ενημερώσω τη μητέρα μου για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις στο οικογενειακό μενού!!! 
Πρέπει να ομολογήσω ότι την πρώτη φορά που το έκανα δεν μου φάνηκε εύκολο, αφού είμαι κατεξοχήν κρεατοφάγος και δυσκολεύτηκα λίγο να προσαρμοστώ. Δεν τηρούσα τη νηστεία κατά γράμμα (το γαλλικό μου καφεδάκι ήταν πάντα με γάλα) και λιγουρευόμουν διάφορα "απαγορευμένα" φαγητά. Την επόμενη χρονιά μου φάνηκε τόσο εύκολο που πλέον έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αφού μπορώ και νηστεύω εγώ που βασικά σιτίζομαι με κρέας, νομίζω ότι μπορεί να το κάνει ο καθένας. Αρκεί βέβαια να το θέλει και να το κάνει για τους σωστούς λόγους. 

Στην περίοδο λοιπόν της νηστείας επιλογές σε αλμυρά υπάρχουν πολλές. Αυτό που εμένα μου λείπει περισσότερο είναι τα γλυκά, και κυρίως τα σοκολατένια.  Για το λόγο αυτό η πρώτη νηστίσιμη ανάρτηση θα έχει να κάνει με κάτι γλυκό: ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ!!!



ΥΛΙΚΑ

200 γρ. χαλβά βανίλια (θρυμματισμένο)
200 γρ. ταχίνι
250 γρ. χοντροσπασμένα μπισκότα (τα digestive είναι νηστίσιμα)
350 γρ. κουβερτούρα μαύρη
ξύσμα πορτοκάλι




  • Ανακατεύετε το ταχίνι με τα μπισκότα 
  • Λιώνετε 50 γρ. κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και την προσθέτετε
  • Μετά προσθέτετε το χαλβά και ζυμώνετε. Αν είναι αραιή η ζύμη προσθέστε λίγο μπισκότο.
  • Φτιάξτε μπαλάκια και βάλτε τα για 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξουν 
  • Λιώστε και την υπόλοιπη σοκολάτα σε μπεν-μαρί και περάστε τα μπαλάκια από την λιωμένη κουβερτούρα για να καλυφθούν
  • Τα ξαναβάζετε και πάλι στο ψυγείο και μετά απο λίγες ώρες είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

TIPS
Αν η ζύμη σας φανεί μαλακιά, βάλτε ακόμη λίγο μπισκότο. Είναι σημαντικό να είναι σφιχτή για να μη μαλακώσουν και σας δυσκολέψουν όταν τα περνάτε απο την λιωμένη σοκολάτα που θα είναι ζεστή!




7 σχόλια:

  1. φαίνονται πολύ νόστιμα!!!! Θέλω να τα δοκιμάσω!!! Ακόμα και στη νηστεία, συνεχίζεις με τις φανταστικές ιδέες και.....γλυκιές γεύσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαριάνθη μου είναι τέλεια, πολύ εύκολα και τα υλικά υπάρχουν!Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νηστίσιμα μεν, σκέτος πειρασμός΄δε τα τρουφάκια σου!
    Πολύ ωραία Μαριάνθη!!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμμμ σαν να τα δαγκωνω νοερα! Μιαμ μιαμ! Πολυ ωραια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέλω κι εγώ τέτοιο τρουφάκι! Και νηστίσιμο και πεντανόστιμο!!!
    Μπράβο, Μαριάνθη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ααααααααααα πολύ ωραία! θα τα προτείνω στη μανούλα μου που όταν βλέπει χαλβά παθαίνει κοκομπλόκο!!!
    φιλιά, καλό σ/κ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή