Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

Γλυκό...να το "πιείς" στο ποτήρι




Είναι γνωστό οτι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα καλέσματα για φαγητό είναι πολλά. Το θέμα βέβαια δεν είναι οτι έχουμε πολλές προσκλήσεις αλλά οτι είμαστε σε μια χαλαρή διάθεση και θέλουμε να δοκιμάζουμε όλες τις γεύσεις που μας προσφέρουν. Αντίστοιχα βέβαια και εμείς, όταν καλούμε στο σπίτι μας φίλους, δεν περιοριζόμαστε σε κάτι απλό. Προσπαθούμε, σαν καλοί οικοδεσπότες, να έχουμε ποικιλία φαγητών ώστε να μείνουν ικανοποιημένοι οι καλεσμένοι μας (άσχετα με το αν θα φύγουν αγκωμαχώντας στο τέλος). 

Φέτος λοιπόν, για να ξεκινήσει καλά η χρονιά, την πρώτη μέρα του 2013 είχα τραπέζι σε κάτι φίλους. Έβαλα τα δυνατά μου να περιορίσω όσο μπορούσα στο ελάχιστο τις διάφορες ιδέες που είχα για μαγείρεμα. Νομίζω οτι τελικά τα κατάφερα, κατά γενική ομολογία των καλεσμένων μου, οι οποίοι απόλαυσαν ένα ωραίο αλλά λιτό γεύμα. 

Αυτό που με προβλημάτιζε 2-3 μέρες πριν το τραπέζι ήταν το γλυκό. Ήθελα να φτιάξω κάτι πρωτότυπο, ένεκα της ημέρας, δροσερό, σαν επίγευση του κυρίου γεύματος και φυσικά εύκολο, γρήγορο και οικονομικό. Ξεκίνησα λοιπόν την αναζήτηση στο διαδίκτυο προκειμένου να πάρω κάποια ιδέα και να την προσαρμόσω στα δικά μου γούστα. Ήξερα βέβαια ότι έψαχνα για ένα γλυκό που εκτός από νόστιμο θα ήταν και ευπαρουσίαστο. Γιατί η πρώτη εικόνα, η παρουσίαση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Κερδίζεις τις εντυπώσεις. Και έρχεται μετά η γεύση και το απογειώνει.  Μετά λοιπόν από αρκετό ψάξιμο κατέληξα στην ιδέα που είχε προτύνει στο blog της η Κική : http://mikrikouzina.blogspot.gr/2009/04/blog-post_8309.html

Η συγκεκριμένη συνταγή μου άρεσε πάρα πολύ. Την άλλαξα λιγάκι και σας παρουσιάζω την δική μου εκδοχή. 


ΥΛΙΚΑ 

Ένα πακέτο μπισκότα τετράγωνα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ (αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Ολικής Άλεσης) 
2 γιαούρτια στραγγιστά light (έγω συνήθως χρησιμοποιώ διπλοστραγγιστά) 
1 ζαχαρούχο γάλα
ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια
κανέλα 



  • Λιώστε τα μπισκότα στο multi.
  • Χτυπήστε με το μίξερ τα γιαούρτια και το ζαχαρούχο. 

  • Προσθέστε το ξύσμα πορτοκάλι και την κανέλα. (φυλάξτε λίγο ξύσμα για το στόλισμα)
  • Χτυπήστε μέχρι να αρχίσει να "δένει" η κρέμα. 

  • Αφήστε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να παγώσει. 
  • Σερβίρετε σε ποτήρια βάζοντας μια στρώση μπισκότα και μετά μια στρώση κρέμα. 





TIPS

Η ποσότητα ζαχαρούχου που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από την γεύση που θέλετε να έχει το γλυκό σας. Αν προτιμάτε στην κρέμα να "φαίνεται" περισσότερο το γιαούρτι θα χρησιμοποιήσετε λιγότερο ζαχαρούχο. 

Η κρέμα σας μπορεί να έχει και γεύση λεμόνι χρησιμοποιώντας αντίστοιχα ξύσμα λεμονιού.

Το συγκεκριμένο γλυκό είναι καλό να το έχετε φτιάξει από την προηγούμενη για να σφίξει η κρέμα και να βγάλει το πορτοκάλι την γεύση του.



Καλή επιτύχια.

13 σχόλια:

  1. Πολύ εντυπωσιακό σε εμφάνιση!!!! Από γεύση σκίζει!!!! Πολύ gourmet!!!! Μπράβο Μαριανθάκι!!! Στο επόμενο τραπέζι, θα είναι σίγουρα το γλυκό που θα επιλέξω να φτιάξω:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο γλυκάκι και με ωραία εμφάνιση Μαριάνθη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο γλυκάκι, ελαφρύ και δροσερό, ένας όμορφος τρόπος για να κλείσουμε ένα νόστιμο γεύμα ή δείπνο.
    Εγώ συνήθως το κάνω με λεμόνι, αλλά και με πορτοκάλι ωραιότατο θα γίνεται!
    Καλή βδομάδα!

    ΥΓ. Mαριάνθη μου αν θέλεις, αφαίρεσε την λεκτική επαλήθευση από τα σχόλια, δεν προσφέρει τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα.Αγαπάμε τα γλυκά και αυτό φαίνεται τέλειο.Θα περνάμε κάθε μέρα απο το blog σου.
    Καλή αρχή απο το www.radiopoint.gr
    Σε θέλουμε στην μουσική μας παρέα.
    Καλό απόγευμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!

      Σας ευχαριστώ πολύ. Φοβερά ενημερωμένο το site σας. Δηλώνω ήδη fan!!!

      Διαγραφή
  5. Εψαχνα να βρω το e-mail σου.Μηπως θα μπορούσες να το γράψεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα.Αν θέλεις ρίξε μια ματιά σε αυτό το site.Πιστεύω είναι το καλύτερο.
    http://www.mageirikesdiadromes.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ.ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ??
    ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΕΝΑ BANNER ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG ΣΟΥ?
    WWW.RADIOPOINT.GR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΩΣΗΡΘΑ ΚΙ ΕΓΩ!ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ....
    ΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ ΤΟ ΕΦΑΓΑ, ΜΟΥ ΤΟ ΕΦΕΡΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΩ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΓΕΥΣΗ!ΘΑΛΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα ρε συναδελφισσα,

      Ευχαριστω για το περασμα σπο το blog μου. Μακαρι να μπορουσα να το φερω στο σχολειο. Επιφυλασσομαι ομως για κατι αλμυρο.

      Φιλια

      Διαγραφή
  9. Τελεια η ιδεα σου!!!!! θα το φτιαξω οποσδηποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή